Flest ulykker om sommeren

Når solen skinner, vejene ser fine ud og musikken flyder ud af højttalerne, så er der en tendens til at vi træder lidt for hårdt på speederen. Med andre ord: Vi kører for stærkt på vejene om sommeren.

Det betyder at vi skal bruge flere meter på at bremse, hvis der kommer en cykel, barn eller en anden bil på tværs. Det er en af forklaringerne på, at der sker flere ulykker med dræbte og alvorligt tilskadekomne om sommeren end om vinteren.

Klik her og se, hvad farten betyder for din sikkerhed.

– Når der om vinteren er sne og is på vejene, så sætter vi automatisk farten ned. Det betyder, at vi ofte slipper med buler i bilerne. Men om sommeren kører vi hurtigere, og det betyder, at skaderne bliver voldsommere, når ulykkerne sker, siger Søren Ørsted Pedersen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Lidt for meget alkohol

Et andet problem om sommeren er alkohol. Når der er mange fester, middage, festivaler og sommerhygge, så bliver der også drukket alkohol. Ofte er arrangementerne impulsive, og mange glemmer at få aftalt på forhånd, hvem der kører hjem.

Om sommeren er der mange spritulykker på vejene. Af samme grund er det i den periode, at vi har kampagner mod spritkørsel og politiet sætter ind med ekstra spritkontroller, siger Søren Ørsted Pedersen fra Rådet for Sikker Trafik.

Byd gæsterne på alkoholfri drinks – så kan de køre sikkert hjem.

Træt, sløv og uopmærksom

Et tredje problem er varmen og træthed. Når bilen er kogende varm, så bliver vi ofte sløve, trætte og dermed uopmærksomme. Netop uopmærksomhed er en medvirkende faktor til hver tredje trafikulykke på vejene.

– Når det er varmt, så er det vigtigt at drikke rigeligt med vand og holde mange pauser, hvis man skal ud og køre langt. Hvis man er træt og sløv, så hold ind til siden og nyd en pause på et kvarter, hvor man lige får hvilket hjernen, siger Søren Ørsted Pedersen.

Få gode råd om træthed og bilkørsel her.

Svært at finde vej

Endelig er der mange, som kører nye steder, når det er sommer og de har ferie. Både danske og udenlandske turister færdes i stor stil på vejene.

Det betyder, at deres kørsel kan være mere usikker og de pludselig drejer eller bremser, fordi de opdager for sent, at de skulle have været ned ad en sidevej.

Derfor er et godt råd at bruge fornuften, når vi færdes i sommerlandet:

  • Sæt farten ned
  • Hold god afstand
  • Sørg for hvile, mad og vand, hvis I skal køre langt